Iubire-n haine simple

Respectul este iubire in haine simple … am gasit de curind sintagma aceasta si m-a provocat la meditatie. Iubire in haine simple: cum vine asta? Ce simplu domle`, cind lumea astazi umbla dupa sofisticareli! Ca-i mai cool asa! Ca tot ce este simplu este perimat si nu te pune in valoare. Ca doar ele, sofisticarelile te fac vedeta si iesi in evidenta asa cum meriti si atit cit meriti! Ca merita sa lupti pentru tot ce este peste, superflu si neesential … ca sa-ti construiesti coaja …

Imi amintesc un episod petrecut cu multi ani in urma:

Ea,doamna cu pretentii la atentie si atentii, se aseaza pe banca linga mine si imi spune: Am fost la soacra`mea si am ramas peste noapte, nu am avut haine de schimb pentru biserica si uite, m-am imbracat cu un sarafan vechi de al ei … Eu: nu zic nimic… Ea: Ei, tu nu ai fi fost in stare sa te smeresti imbracindu-te astfel … Eu: muta am ramas…

In contextul nostru, as spune acum: Ce smerenie simplista! Adica lipsita de complicatii intelectuale, superficiala si unilaterala si care neglijeaza tocmai aspectele esentiale! Despre ce vorbim aici? Despre simplitatea afisata simplist, cu arome de falsa smerenie… Din punctul acesta de vedere, simplitatea nu-i smerenie! Cred ca, dealtfel, simplitatea este in sine naturala si are ca derivat natural smerenia. Simplitatea care stie sa se bucure copilareste de tot ce o inconjoara, care exploreaza continuu si descopera lucruri noi care ii sporesc bucuria inocenta. Simplitatea care stie sa se opreasca, sa admire. Care stie sa se opreasca, sa asculte, sa empatizeze…careia ii pasa … care stie sa imprastie mireasma de bucurie, sa daruiasca un zimbet si o vorba buna, care ajuta … din drag de Dumnezeu si din drag de oameni!Si face totul atit de natural si in liniste! Si cu iubire! Iubire in haine simple de fiecare zi, nu ocazional!Si cu respect! Pentru ca simplitatea pune intotdeauna mai presus pe celalalt si este atenta sa nu il lezeze, sa nu il jigneasca, sa nu il faca sa se simta aiurea…

Simplitatea nu e desueta si depasita asa cum incearca sa ne convinga postmodernismul cu ale lui teorii! (Ale lui teorii care exclud tot ce a descoperit omenirea ca fiind bun si de folos si reinventeaza roata…) Ale lui teorii care „creeaza” nesimtiti pe banda rulanta!

Simplitatea este bun-simt, bune maniere, respect… iubire-n haine simple!

Reclame

2 gânduri despre „Iubire-n haine simple

 1. Manierele se invata si multi nu au aceasta sansa din varii motive. Un om fara maniere plin de bun simt este ceva bun sau mai bune decat un om manierat dar nesimtit sadea. Simplitatea este greu de definit, nu este clar pana unde este delimitata aceasta si multi oameni rafinati si sofisticati nu stiu ca sunt asa, pretinzand ca-s cai mai simpli oameni.

  • Simplitatea este un termen complex si poate fi abordata din multe unghiuri… In articol faceam referire la simplitate ca naturalete si incercam sa o asociez cu ideea de bun-simt comun. Simplitatea care trece dincolo de definitia din DEX si care este sadita in inima,ancorata in caracter si se manifesta prin atitudini, faptic si in mod natural, nefortat, necalculat.
   „Un om fara maniere plin de bun simt este ceva bun sau mai bun decat un om manierat dar nesimtit sadea” – de acord cu asta.
   Eu nu asociez manierele strict cu acele reguli de urmat pentru ca asa „da bine”. Nu exclud insa regulile de urmat. Bunele maniere trebuie sa porneasca din inima, dintr-un caracter frumos si sa fie practicate din convingere. Reduse la simple reguli de urmat pentru ca …,sunt izvorite din ipocrizie si dezvolta ipocrizie. Iar un om care se respecta nu isi permite sa fie ipocrit. In acelasi timp, respectul fata de ceilalti nu permite ipocrizia.
   Bunul-simt inseamna discernamint ,responsabilitate, implicare,explorare, evolutie.
   Doar un mic citat din „Bunul-simt ca paradox” (Al. Paleologu): „Se confundă mai totdeauna bunul-simţ cu simţul comun; e adevărat că merg o bună parte de drum împreună, pornind de la constatări elementare. Dar simţul comun cade repede în aporii sau platitudini, în vreme ce bunul-simţ îşi urmează fără greşeală drumul ajungînd la descoperiri senzaţionale… E darul de a „simţi bine”, de a discerne, de a-şi reprezenta, de a imagina adevărul, de a îndrăzni.”

   Toate cele bune. Multumesc pentru comentariu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s